Recepty Ireny Péntekovej

1.    Uhorky s hroznovým listom:

Na dno pohára(0,7L) dáme 1 hroznový list, troch kôpru, 2-3 plátky cibule, 2-3 kúsky mrkvy a na ne nakladáme uhorky. Do pohára pridáme 1 kávovú ližičku deka 2 pol ližice cukru, pol dcl octu dolejeme studenou vodou, uzavrieme pohár a šterilizujeme.

Alebo: 1 ¾ L vody, 3,5 dcl. Octu, 10 ližíc cukru, 1 deko – zvariť a zaliať pohár a šterilizovať.

 

2.    Čalamáda

5 kg očistených uhoriek

1 kg cibule

1 kg papriky

½ l octu

1 deko nakladač

40-50 dkg cukru

Suroviny pokrájať, potom zaliať nálevom, v ktorom necháme surovinu postáť cca 4 hod. Potom ich nakladáme do pohárov a šterilizujeme.

 

3.    Čalamáda s vegetou

1,5 kg uhoriek

3-4 ks cibule

15 dkg cukru

2 dl octu

2 polievkové lyžice vegety

 

4.    Cvikľa s kapustou

1 kg cvikle

1 kg kapusty

20 dkg cibule

Bobkový list(podľa potreby a chuti)

Rasca(podľa potreby a chuti)

1¾ l vody, 3 dl octu, 10-12 polievk. Lyžíc cukru, 1 deko – suroviny pokrájame a zalejeme prevereným nálevom. Necháme 3-4 hodiny postáť, potom ich dáme do pohárov a šterilizujeme.

 

5.    Rýchlokvašky s múkou

Do 0,7l pohára dáme kôpor, nakladieme uhorky, nasypeme 1 kávovú lyžičku soli, 1 kávovú lyžičku múky, zalejeme studenou vodou a pohár uzavrieme. 3 dni ich striedavo necháme stáť dole, alebo viečkom hore.

© 2011 Všetky práva vyhradené.

Vytvorte si web stránku zdarma!Webnode