1. Uhorky s hroznovým listom:
Na dno pohára(0,7L) dáme 1 hroznový list, troch kôpru, 2-3 plátky cibule, 2-3 kúsky mrkvy a na ne nakladáme uhorky. Do pohára pridáme 1 kávovú ližičku deka 2 pol ližice cukru, pol dcl octu dolejeme studenou vodou, uzavrieme pohár a šterilizujeme.
Alebo: 1 ¾ L vody, 3,5 dcl. Octu, 10 ližíc cukru, 1 deko – zvariť a zaliať pohár a šterilizovať.
2. Čalamáda
5 kg očistených uhoriek
1 kg cibule
1 kg papriky
½ l octu
1 deko nakladač
40-50 dkg cukru
Suroviny pokrájať, potom zaliať nálevom, v ktorom necháme surovinu postáť cca 4 hod. Potom ich nakladáme do pohárov a šterilizujeme.
3. Čalamáda s vegetou
1,5 kg uhoriek
3-4 ks cibule
15 dkg cukru
2 dl octu
2 polievkové lyžice vegety
4. Cvikľa s kapustou
1 kg cvikle
1 kg kapusty
20 dkg cibule
Bobkový list(podľa potreby a chuti)
Rasca(podľa potreby a chuti)
1¾ l vody, 3 dl octu, 10-12 polievk. Lyžíc cukru, 1 deko – suroviny pokrájame a zalejeme prevereným nálevom. Necháme 3-4 hodiny postáť, potom ich dáme do pohárov a šterilizujeme.
5. Rýchlokvašky s múkou
Do 0,7l pohára dáme kôpor, nakladieme uhorky, nasypeme 1 kávovú lyžičku soli, 1 kávovú lyžičku múky, zalejeme studenou vodou a pohár uzavrieme. 3 dni ich striedavo necháme stáť dole, alebo viečkom hore.